Vildfångad Vätterröding är en unik och exklusiv matfisk. Den är uppskattad för sin goda smak, vackra färg och härliga konsistens. Vill Du ha en smak-upplevelse utöver det vanliga och njuta av den finaste fisken från Vättern? Då skall Du äta Vild Vätterröding.

Vild Vätterröding har i alla tider förknippats med fest och högtider. 1982 bröts traditionen med kött som varmrätt på Nobelmiddagen, istället valde man att servera Vätterröding bräserad i dill och grädde.
Vild Vätterröding är som bäst under vår och försommar och Du kommer därför att finna den på restauranger runt Vättern under denna period. Våra kunniga yrkesfiskare kommer göra allt för Din smakupplevelse skall bli så bra som möjligt. Från det att den tas upp ur sjön tills dess att den kommer färdigfilead till Din krögare. För att Du skall känna dig trygg med att det är äkta vildfångad Vätterröding, och inte någon odlad lax, är fisken ursprungsmärkt via Närfiskat. 

 

Om Vätterröding (Salvelinus umbla)

Den kanske vackraste av Sveriges sötvattensfiskar. Vätterrödingen uppträder i olika dräkter. Under lektiden blir buken blodröd, rygg och sidor brungulgröna samt de vita fenkanterna mycket framträdande; annars är fisken silverglänsande med mörkare rygg.  
Vätterrödingen räknas in bland glacialrelikterna eftersom den levt kvar i sjön sedan inlandsisens avsmältning. Vätterrödingen har en egen unik genuppsättning som skiljer den åt i jämförelse med annan storröding. Vätterrödingen leker under september och oktober. Den kan bli över 80 centimeter lång och väga över 10 kilo. 

Bildkälla: Skandinaviens fiskar: målade efter lefvande exemplar och ritade på sten av Wilhelm von Wright, utgiven 1837